Uitlijnen

Waarom uitlijnen
Met het uitlijnen van uw auto wordt bereikt dat de auto keurig rechtuitrijdt en dat de banden goed afslijten. Wanneer u uw auto niet laat uitlijnen bestaat de kans dat de banden vreemd afslijten waardoor deze minder lang meegaan. Daarnaast levert het uitlijnen een lager brandstofverbruik op doordat er door een goede uitlijning minder rolweerstand ontstaat. 

Hoe gaat uitlijnen in zijn werk?
Bij het uitlijnen wordt een auto op de brug in de garage gereden. Vervolgens wordt er apparatuur op de wielen van de auto gemonteerd. Deze geven de actuele stand van de wielen door aan het apparaat dat deze gegevens vervolgens vergelijkt met de wielstanden die de fabrikant aangeeft voor jouw merk en type auto. Tevens wordt het stuur van de auto in de rechtuit stand vastgezet.

Wanneer de wielstanden buiten de door de fabrikant opgegeven toleranties vallen, zal de stand van de wielen worden aangepast. Hierdoor zullen de waarden en toleranties binnen die van de fabrikant vallen. Vaak gebeurt dit verstellen van de wielstanden doormiddel van het aanpassen van de lengte van de stuurstangen. Vervolgens worden de wielstanden opnieuw gecontroleerd. Wanneer de auto nu wel goed uitgelijnd blijkt, zal de apparatuur van de wielen worden verwijderd. Het uitlijnen van de auto is voltooid! 

Soms is goed uitlijnen niet mogelijk door overmatige speling op bepaalde onderdelen van de wielophanging. Zoals bijvoorbeeld stuurkogels en fuseekogels. Hoewel de wielophanging hier ieder jaar op gecontroleerd tijdens de APK, kan er op enig moment toch te veel speling ontstaan om een auto goed uit te kunnen lijnen. Mocht dit het geval zijn dan nemen wij uiteraard contact op en delen wij onze diagnose met u. 

Wanneer laat ik mijn auto uitlijnen? 
Niet alleen na het vervangen van de banden is het uitlijnen een pré, maar ook in de volgende gevallen: 

  • De auto rijdt niet meer uit zichzelf rechtuit en er moet bijvoorbeeld regelmatig bijgestuurd worden om rechtuit te blijven rijden; 
  • Wanneer u bijvoorbeeld bij met één van de wielen tegen een stoeprand of een ander obstakel bent aangereden; 
  • Als er reparaties zijn verricht aan de wielophanging van de auto;
  • Het stuur scheef staat terwijl de wielen recht staan; 
  • Als de auto snel van richting dreigt te veranderen bij oneffenheden in het wegdek; 
  • Als u door een bocht bent gereden het stuur niet vanzelf terugkeert in de middenstand. 

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak plannen neem dan gerust telefonisch contact met ons op of dien uw vraag in via het contactformulier of een e-mail.